12 april 2015
15:00

Referat: BK Flagg - AIF Barrikaden

Startelva: Mohamed – Marcus, Roy, Naim, Andreas – Osama – Arshad, Vasilis, Amine - Shakeb, Olle

Avbytare var Patrik och Daniel som båda kom in i paus och spelade hela andra halvlek som mittfältare.

Uttrycket att en match har två ansikten kan svårligen stämma bättre än på den här matchen.
När referenten gick i halvlek hade han bevittnat en första halvlek som visserligen var jämn spelmässigt och där bollen befann sig något mer på vår planhalva än deras men där deras backlinje var totalt osynkad vilket ledde till enormt många målchanser för oss.Vi spelade mycket på kontringar och det var ju en taktik som knappast kunde vara mer framgångsrik mot en oorganiserad backlinje.

Det var dock Flagg som hade det första läget som kan kallas målchans men Mohamed kunde enkelt rädda det tama avslutet. När vi fått lite ordning på vårt offensiva spel efter en lite trevande inledning och började slå den ena passningen efter varann i djupled så kom målchanserna jättetätt. Till att börja med resulterade våra frilägen bara i ett antal helt felaktiga offsideavblåsningar, eftersom en av deras ytterbackar ständigt befann sig några meter bakom de andra, vilket är lätt hänt med en ensam domare. När domaren sedan insåg att det verkligen kunde vara så att deras ev. offsidetaktik misslyckades varje gång slutade han blåsa för i princip likadana situationer som tidigare och då började målen rulla in.

I den 21:a min kom Shakeb fri på kanten och slog ett inlägg mot de tre av våra spelare som befann sig i straffområdet (faktiskt tillsammans med två motståndare för en gångs skull) varav Arshad (?) rörde den lite lätt i en bakåtpassning till Vasilis som, eftersom han fick helt fritt skottläge från 7-8 meter, inte borde missa och inte heller gjorde det. I den 23:e min kom Shakeb helt fri på kanten. Hade målvakten gått ut i tid hade han enkelt kunnat bryta men nu hann Shakeb in i en närkamp som han vann och slog därefter säkert bollen i mål. Bara en minut senare fick vi åter flera spelare fria med målvakten. Olle blev den som sköt men tyvärr gick bollen i stolpen.

Efter några chansfria minuter tog det fart igen i slutet av halvleken. I den 37:e min kom vi i en situation med två (eller tre, svårt att minnas exakt hur det såg ut på alla dessa frilägen) man mot en Flaggspelare. Om vår bollförare valt att spela sin lagkompis hade denna fått ett svårmissat läge men han valde att skjuta själv, ett skott som gick utanför. I den 39:e min var det dags igen. Åter var vi tre spelare som kunde storma mot mål utan någon motståndare – förutom målvakten förstås – på typ mindre än 20 meters avstånd. Shakeb var bollförare och valde att skjuta själv vilket han gjorde lika framgångsrikt som vid sitt förra mål. En säker boll längs marken tätt intill bortre stolpen. Vi hann sedan i den 40:e min med ännu ett läge där vi i princip kom 3 man mot målvakten men där vinkeln var lite väl dålig för bollföraren och det skott som avlossades av bollföraren (men som kanske borde ersatts av en passning) gick därför en bit över.

Det vanliga pratet efter en dominans att ”vi kunde lett/vunnit med mycket mer” baserar sig ofta på den lite orimliga förutsättningen att man skulle göra mål på alla sina chanser vilket sällan eller aldrig händer. Det är dock skillnad på chanser och chanser och här avlöste chanserna varann och var fr.a. så otroligt klara att det faktiskt inte alls varit särskilt märkligt om vi gjort åtminstone ett par mål till, i synnerhet om vi inte drabbats av de många felaktiga offsideavblåsningarna.

Eftersom referenten gick i halvlek är han som inte så sällan hänvisad till andrahandsuppgifter från ledare och spelare där särskilt en av de senare hade en klar analys som förhoppningsvis kommer till uttryck här:

Huvudanledningen till att matchen vände så totalt var tre. Den viktigaste var att de flyttade ner sin backlinje 10 meter vilket gjorde att vi alls kunde kontra på samma sätt som i första.
Dessutom tröttnade vi och dessutom – som så ofta när det inte går så bra – började alla spela för sig själv.

Baklängesmålen föll nu i en ganska jämn takt men kunde blivit betydligt fler om inte Mohamed gjort en fantastisk insats i målet. Förutom två helt osannolika straffräddningar vid vid ställningarna 3-2 resp. 3-4 stod han för ytterligare 3-4 jättebra räddningar vid frilägen.

Vid ställningen 3-4 flyttade vi mot slutet upp mycket mål för att kunna åstadkomma en kvittering och fick också till en del skapliga målchanser men istället för kvittering fastställde Flagg slutresultatet 3-5 sett ur vår synpunkt.

Statistik första halvlek (våra siffror först): Hörnor: 3-6 Avslut på mål: 7-1 Avslut utanför: 2-2